- Wordt een EHBO-/Reanimatiecursus vergoed?
- Waar kan ik terecht voor andere vragen?
- Hoe kan ik zien waar een AED hangt?
- Mag iedereen een AED bedienen?
- Waar meld ik mij aan als burgerhulpverlener?
- Hoe wordt een burgerhulpverlener gealarmeerd bij een reanimatie?
- Wie kan burgerhulpverlener worden?
- Wat doet een AED?
- Is een AED altijd succesvol bij reanimatie?
- Welke AED aanschaffen?
- Waarom een AED aanmelden?
- Waar kan ik een overzicht vinden van alle AED’s in Oldenzaal?
Wordt een EHBO-/Reanimatiecursus vergoed?
Omdat Zorgverzekeraars preventieve zorg steeds belangrijker vinden, zijn er meerdere verzekeraars die een EHBO- of reanimatiecursus vergoeden vanuit een zorgverzekering met een aanvullende dekking.
Back to Index
Waar kan ik terecht voor andere vragen?
Voor meer informatie kunt u een mail sturen naar info@hartvooroldenzaal.nl.
U krijgt dan zo spoedig mogelijk bericht of wij nemen telefonisch contact met u op.
Back to Index
Hoe kan ik zien waar een AED hangt?
Mag iedereen een AED bedienen?
Iedereen mag een AED gebruiken. Maar het is wel beter om dit te leren en te oefenen tijdens een reanimatiecursus. Je leert hoe een AED werkt en je oefent met het aansluiten en bedienen. Als je dan een keer echt een AED moet gebruiken geeft dat zekerheid en gaan er geen kostbare minuten verloren.
Back to Index
Waar meld ik mij aan als burgerhulpverlener?
Hoe wordt een burgerhulpverlener gealarmeerd bij een reanimatie?
Als burgerhulpverlener ben je aangemeld bij een oproepsysteem voor reanimatie. Bij een hartstilstand in de buurt krijg je via je mobiel een oproep om naar het slachtoffer te gaan.
Back to Index
Wie kan burgerhulpverlener worden?
Als burgerhulpverlener moet je kunnen reanimeren. Voorwaarde is dat je 18 jaar of ouder bent én de afgelopen 2 jaar 1 van onderstaande trainingen hebt gevolgd:
- een basiscursus reanimatie of een herhalingsles
- een reanimatietraining als bedrijfshulpverlener of EHBO-er
- een reanimatietraining voor je beroep of studie (bijvoorbeeld als arts, verpleegkundige, brandweer of politie)
Back to Index
Wat doet een AED?
Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok.
Back to Index
Is een AED altijd succesvol bij reanimatie?
Nee, een AED zal alleen opdracht geven het hart te defibrilleren in geval van zgn. ventrikelfibrillatie.
Ventrikelfibrilleren (ook wel kamerfibrilleren of VF genoemd) is een toestand waarbij de spiervezels van de hartkamers wel samentrekken, maar niet gecoördineerd waardoor er geen pompfunctie meer bestaat (het bloed stroomt niet meer en de weefsels worden niet meer van zuurstof voorzien).
Back to Index
Welke AED aanschaffen?
- Onderhoud van de AED (elektrodes+batterijen); sinds 1 januari 2018 worden de vervangingskosten van de elektroden vergoed (zie: www.ambulanceoost.nl)
- Stroomkosten voor de (verwarmde) kast van de AED
- Afschrijving van de AED; ca. 5 jaar; garantie van de meeste AED’s verlopen tussen het 5e en 7e jaar
- Afschrijving van de AED-kast
- Cursuskosten (of een deel er van) voor opleiden en opgeleid houden van een aantal wijkbewoners
U kunt ook advies vragen bij Ambulance Oost (afdeling externe opleidingen).
Back to Index
Waarom een AED aanmelden?
Door je AED aan te melden, kun je levens redden in jouw buurt. Hoe sneller een AED ingezet wordt, hoe groter de kans dat iemand een hartstilstand overleeft.
Je meldt je AED aan bij het alarmeringssysteem van HartslagNU.
Als bij de Meldkamer Ambulancezorg (via 112) een melding binnenkomt van een hartstilstand worden direct burgerhulpverleners ingeschakeld om te gaan reanimeren. Een aantal krijgt een oproep om een AED op te halen anderen worden verzocht om direct naar het slachtoffer te gaan.
Alle gegevens van een AED worden door HartslagNu verwerkt. De Stichting Hart voor Oldenzaal (HvO) kan deze gegevens voor de gemeente Oldenzaal inzien.
De Stichting Hart voor Oldenzaal heeft een signaleringsfunctie daar waar het bijvoorbeeld gaat of de batterij en/of de elektrodes niet zijn verlopen. Wij kunnen dan rechtstreeks contact opnemen met de beheerder van de AED om hem/haar hierop te attenderen. Als de accu en/of de electroden zijn verlopen is de AED immers niet beschikbaar voor alarmering vanuit de Meldkamer Ambulancezorg.
Back to Index
Waar kan ik een overzicht vinden van alle AED’s in Oldenzaal?
De Stichting Hart voor Oldenzaal beschikt over het overzicht van alle AED’s in Oldenzaal. Deze gegevens zijn door HartslagNu aan de Stichting beschikbaar gesteld.
In het geval van een hulpverlening krijgt u een (SMS) bericht of u direct naar het slachtoffer moet gaan of dat u de AED moet ophalen die dicht bij is.
Op basis van het overzicht streeft de Stichting Hart voor Oldenzaal naar een goede spreiding van AED’s. Bovendien bewaken we of alle AED’s ook daadwerkelijk beschikbaar zijn. Het kan zijn dat de accu of electroden zijn verlopen, waardoor de AED niet meer beschikbaar is voor meldingen vanuit de Meldkamer Ambulancezorg. De Stichting meldt dit dan bij de beheerder van de AED.
Back to Index