Burgerhulpverlening is hulpverlening door burgers. Als u een hartstilstand krijgt, moet u zo snel mogelijk gereanimeerd worden. Het liefst nog voordat de ambulance er is. Om dat mogelijk te maken is er ‘lekenhulpverlening’: een netwerk van vrijwilligers die kunnen reanimeren met behulp van een AED.

Alarmering bij een hartstilstand

  • Bel altijd eerst 112
  • U wordt doorverbonden met de MeldKamer Ambulancezorg (MKA)
  • Meld exact de locatie waar het slachtoffer zich bevindt
  • Zeg dat het om een niet-reagerende persoon gaat en dat u denkt dat een reanimatie nodig is
  • Volg de instructies van de centralist(e) op
  • De MKA stuurt twee ambulances. Tevens worden er burgerhulpverleners gealarmeerd, die in de directe omgeving van het slachtoffer zijn. Een deel van de burgerhulpverleners gaat direct naar het slachtoffer; een ander deel krijgt opdracht een AED op te halen en deze naar het slachtoffer te brengen.
  • Kunt u reanimeren, begin daar meteen mee, nadat u 112 hebt gebeld. Hartmassage en beademing zijn van essentieel belang. Wacht hier niet mee.

Hoe werkt een alarmering in de praktijk?

Vanuit het project ‘Hart voor Limburg’ is de film ‘samen redden we meer levens!’ ontstaan.
Deze film is uitgebracht met als doel om de samenwerking tussen professionele hulpdiensten en burgerhulpverleners tijdens een reanimatie in beeld te brengen.

De werkwijze in Oldenzaal is identiek aan Limburg.

Klik hier voor de film.

Wat is de rol van Hartslagnu?

HartslagNu controleert uw reanimatiecertificaat en geeft uw inschrijving vrij. HartslagNu waarschuwt u ook als de geldigheid van uw reanimatiecertificaat vervalt. Bij HartslagNu beheert u uw gegevens, waaronder uw beschikbaarheid voor het systeem. Als de 112-meldkamer een melding van een hartstilstand krijgt, wordt ambulancezorg en – via het systeem van HartslagNu – een aantal burgerhulpverleners ingezet. Een aantal burgerhulpverleners krijgt opdracht om rechtstreeks naar het slachtoffer te gaan en andere burgerhulpverleners krijgen de locatie van de dichtstbijzijnde AED door en halen die op. Reanimatie door burgerhulpverleners gaat door totdat het ambulancepersoneel dat overneemt.

Een burgerhulpverlener die daadwerkelijk een reanimatie heeft uitgevoerd kan behoefte hebben aan nazorg. HartslagNu stuurt u na een oproep een evaluatieformulier waarin u kunt aangeven of u behoefte heeft aan nazorg.

Aanmelden als burgerhulpverlener

Meld u aan via HartslagNu

Vergoeding EHBO-cursus via Zorgverzekeraar

Omdat zorgverzekeraars preventieve zorg steeds belangrijker vinden, zijn er meerdere verzekeraars die een EHBO- of reanimatiecursus vergoeden vanuit een zorgverzekering met een aanvullende dekking.

Neem contact op

Via dit formulier stuur je ons een mail, we reageren zo spoedig mogelijk.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search